bina denetim ve cihaz yöneticisi görevi

Bina Denetim ve Cihaz Yöneticisi görevlisinin ÖSYM’nin Şubat 2016’da yayınladığı Sınav Uygulama Yönergesindeki(Sayfa 9) görev tanımı şu şekildedir: 

s) Bina Denetim ve Cihaz Yöneticisi

Denetim Görevi: Sınav öncesinde sınav yapılacak bina ve sınav salonların sınav öncesi ÖSYM standartlarında sınav yapılmasına uygun olup olmadığını denetler. Bu denetim görevi için Sınav Koordinatörlüğü ile iletişime geçerek ilgili evrakları temin eder. Görevli olduğu binada bina/salon tanıtım evrakının zamanında asılıp asılmadığını, bina girişi ve salonlarda saate entegre kameraların takılacağı aparatların takılıp takılmadığını kontrol eder. Tespit edeceği her türlü eksikliğin giderilmesi için sınav koordinatörü ile iletişime geçer. Eksik olan saat ve aparatları Sınav Koordinatörüne bildirerek giderilmesini sağlar.

Cihaz Görevi: Denetim görevine ilave olarak sınav günü sınav için gerekli olan analog saat, saate entegre kamera ve el detektörü ile diğer cihazların ÖSYM’nin belirlediği şekilde çalıştırılmasını sağlar. Bu amaçla sınav başlamadan iki (2) saat önce görevli olduğu sınav binasında hazır bulunur. Saate entegre kamera ve el detektörlerini Bina Sınav Sorumlusundan sınav öncesinde teslim alır, öncelikle BSS(Bina Sınav Sorumlusu) odasındaki kamerayı takarak çalıştırır, sonra bina girişindeki kamerayı takarak çalıştırır ve daha sonra sınav salonlarındaki kameraları çalışır duruma getirir. Sınav öncesinde son bir kez tüm kameraların çalışıp çalışmadığını kontrol eder. Sınav sonrasında ise tüm kameraları Bina Sınav Sorumlusuna geri teslim eder. Bina Sınav Sorumlusunun kendisine vereceği diğer görevleri yerine getirir.

Şubat 2016’da yayınlanan ÖSYM Sınav Uygulama Yönergesindeki görevleri(Sayfa 20) ise şu şekildedir:

Bina Denetim ve Cihaz Yöneticisinin Yapacağı İşlemler

Madde 20- (1) Sınavın başlama saatinden en az 2 saat önce görevli olduğunuz binada hazır bulununuz. Bina Sınav Sorumlusundan imza karşılığında Saate Entegre Kamera ile El Detektörü kutu/kutularını teslim alarak sınav salonlarını kontrol ediniz. Eksiklik var ise bina sı- nav sorumlusunun bilgisi dâhilinde sınav koordinatörlüğü ile iletişime geçerek eksikliklerin giderilmesini sağlayınız. Bina Denetim ve Cihaz Yöneticisinin görevleri aşağıda listelenmiştir.

1) Bina kapısında Saate Entegre Kamera ile El Detektörlerinin şehir içi nakil kuryesinden imza karşılığı teslim alınması sırasında Saate Entegre Kamera ile El Detektörü kutu/kutularının BSS odasına taşınmasına refakat ediniz.

2) Bina sınav sorumlusundan Saate Entegre Kamera ile El Detektörü kutu/ kutularını imza karşılığı teslim alarak sırasıyla, BSS odası, bina girişi kameralarını takarak emniyet görevlilerine el detektörlerini imza karşılığı teslim ediniz. Bu işlemler sonrasında en uzak sınav salonundan başlamak kaydı ile kameraları aparatlarına takarak analog saat ile aynı zamanı göstermesini sağlayarak çalışır duruma getiriniz.

3) Binadaki internet, telefon, bilgisayar ve diğer iletişim araçlarının bağlantısının kesildiğini kontrol ediniz.

4) Sınav başlamadan 15 dakika önce bitirilmek üzere salonların tek tek dolaşılarak salondaki Saate Entegre Kameranın dijital saati ile analog saatin aynı zamanı gösterdiğini kontrol ediniz.

5) Sınav süresinin sona ermesinden sonra, salondaki sınavın bitmesi ve evrakın salondan çıkması kaydı ile en uzak salondan başlayarak kameraları toplayınız.

6) Bina girişinde emniyet görevlilerinden el detektörlerinin imza karşılığı geri teslim alınız.

7) Bina sınav sorumlusu odasındaki Saate Entegre Kamera binaya ait kutuların tamamının kilitlemesinden sonra toplayarak kutuya konunuz ve Saate Entegre Kamera ile El Detektörü kutu/kutularının kilitlenerek bina sınav sorumlusuna imza karşılığı teslim ediniz.

8) Sınav evrakı kutularının bina sınav sorumlu tarafından şehir içi nakil görevlisine teslimi sırasında Saate Entegre Kamera ile El Detektörü kutu/ kutularının imza karşılığı teslim edilmesine refakat ediniz.

9) Acil durumlarda bina sınav sorumlusunun vereceği diğer iş ve işlemleri yapınız.

Ayrıca Bina Denetim ve Cihaz Yöneticisine Hizmetli personelin yardım edeceği ile ilgili ÖSYM Sınav Uygulama Yönergesindeki madde(Sayfa 8) şu şekildedir.

r) Hizmetli:

Sınav yapılacak bina ve sınav salonlarının sınav öncesi ve sınav sonrası temizlenmesi, sınav günü sınav evrakı kutularının taşınması ile Bina Denetim ve Cihaz Yöneticisinin salonlara kameraları yerleştirmesi gibi konularda ilgililere yardım eder. Bina Sınav Sorumlusu, Bina Sınav Sorumlusu Yardımcısı ve Bina Yöneticisinin kendisine vereceği diğer görevleri yerine getirir. Sınav sürecinde Hizmetliler sadece Bina Sınav Sorumlusuna karşı sorumludurlar.

Sınav Günü Yazısında Bina Denetim ve Cihaz Yöneticisi görevli ile ilgili bölüm aşağıdadır.

• Tüm sınav binalarında Bina Sınav Sorumlusu çalışma odaları ile ÖSYM başkanlığının kararı doğrultusunda sınav binalarının girişi ve sınav salonlarında “Saate Entegre Kamera” ile kayıt yapılacaktır. Saate Entegre Kameraların çalıştırılması ve aparatına takılması “Bina Denetim ve Cihaz Yöneticisi” görevlisi tarafından yapılacaktır. Salonlarında çekim yapılmayan binalarda kameraların teslim alınması, aparatına takılması, çalışır duruma getirilmesinden ve geri teslim edilmesinden Bina Sınav Sorumlusu Yardımcısı sorumlu olacaktır. Saate Entegre Kameralar teslim alındığı andan itibaren sorumlu görevli tarafından çalışır durumu getirilecektir.

• Saate Entegre Kameranın bulunduğu sınav salonlarında aynı anda analog saatler de bulunacaktır. Saate Entegre Kameranın dijital saati ile analog saati birbirine uyumlu hale getirerek, her iki saatin aynı zaman dilimini gösterilmesini sağlayınız. Sınav esnasında iki saatin uyumluluğu salon görevlileri tarafından sürekli olarak kontrol edilecek, aynı zaman dilimini göstermediği durumlarda salon başkanının bina sınav sorumlusuna hemen bilgi vereceğini hatırlatılacaktır.

ÖSYM tarafından hazırlanan eğitim videosu için tıklayın.

Aşağıda ise Bina Denetim ve Cihaz Yöneticisi olarak görevli olduğum okullardaki deneyimimi paylaştım.

İlk kez 27 nisan 2014 ekpss(engelliler için yapılan kpss)’de 25 salonlu bir okulda bu görevi yerine getirdim. detaylara geçmeden önce bu sınavla ilgili bazı bilgiler vermekte fayda var. ekpss her sınav salonunda 1 engelli aday sınava girecek şekilde düzenlenmektedir. adayın yani salonun sınav süresi adayın engel durumuna göre 60 dakika ve 100 dakika olabilmektedir. yani bazı salonlarda 60 dakika sınav yapılırken bazılarında ise 100 dakika yapılmaktadır.

07:50 civarı kuryeden 4 adet yeşil kutuda 27 kamerayı bina sınav sorumlusu ile birlikte teslim aldım. tabi 4 kutuyu görünce “eyvah” dedikten sonra hizmetlinin bu kutuları kutuların açıldığı salona(öğretmenler odası) taşımaya yardımcı olması biraz sevindirmişti. kutuların açıldığı salona(bir ortaokul olduğu için öğretmenler odası) 1 kamerayı taktıktan sonra 2 adet üst aramasında kullanılan dedektörü güvenlik görevlilerine teslim ettim. dedektörün sesli modda çalıştırılması için(titreşimli de çalışabiliyor) polisi bilgilendirdim. daha sonra adayların içeri alındığı bina girişine de 1 kamera taktım. bu arada bana yardımcı olacakmış gibi duran hizmetli arkadaş ortadan kayboldu. bunun nedenini sonradan öğrendim ki eskiden bu kamera takılması ile ilgili işleri kendileri yapar ve ücreti de bina yöneticisiyle paylaşırlarmış. sanırım bu iş için benim görevlendirildiğimi anlayınca elini ayağını çekti bu işten:) neyse geri kalan 25 kamerayı ise salonlara takmak için işe koyuldum ki denk gelen bir kaç tanıdık arkadaşın ufak yardımlarıyla saat 09:00 gibi kamera takma işlemi bitti. normalde sınavdan 45 dk. önce kayda başlayın deniyor ancak kamera sayısı fazla olduğundan ve yetiştirememe korkusuyla kamerayı takar takmaz kaydı başlattım. tüm kameraları takma işlemi bitince sınıfları gezip analog saat ile aynı olması için ufak ayarları yaptıktan sonra 09:20 gibi öğretmenler odasına döndüm. tabi kamera takma işlemi sırasında her kutudaki kamera bitiminde yeni kutuyu almak için öğretmenler odasına girip çıkıyordum ki bendeki teri gören şaşırıp kalıyordu.

ekpss sınavında salonlarda 1 aday bulunduğundan ve aday sınav başladıktan sonraki ilk 15 dakika içinde gelmediğinden dolayı 1-2 salonda sınav erken bitti ve bu salonlara ait kameraları topladım. sınavın 60 dakika uygulanacağı salonlarda da yavaş yavaş sınav sona eriyordu ve bunlarında kameralarını tek tek topladım ki işim erken bitsin 🙂 7-8 kamerayı bu şekilde hallettikten sonra sınavın 100 dakikalık uygulandığı salonlarda da sınav sona ermeye başladı. en son öğretmenler odasındaki kamerayı da söküp kutuya koyduktan sonra 11:50 gibi ter içinde tüm kameraları toplama işlemim bitti.

netice olarak ekpss’nin bazı avantajlı durumu nedeniyle bu işlemi yorucu da olsa erken bitirme imkanım oldu ancak tüm salonlardaki sınavların aynı anda bittiğini ve toplama sırasında kimsenin yardımcı olmamasını düşünürsek her kameranın toplanması(usb dangle ile kaydın sonlandırılıp cihazın kapatılması, yerinden sökülmesi,5 mt kablonun sarılması ve bazı özel durumlar) gerçekten çok yorucu ve uzun süren bir iş. her cihazın toplanıp kutuya konması ortalama 3-4 dakika sürüyor. sınav bitiminde en çok yorulan ve efor sarf eden kişinin kendiniz olduğunu anlıyorsunuz. evrak işi ile uğraşan bina sınav sorumlusunun bile bir kaç yardımcısı var iken bina denetim ve cihaz yöneticisi olarak tek başına görev icra etmek gerçekten zor bir iş. hele de sınav salon sayısının fazla olduğu okullarda görev aldıysanız vay halinize.

önerilen kısmına geçecek olursak bu iş için görevlendirilen kişi en fazla 10 kamera takacak şekilde görevlendirilmesi ya da yanına bir yardımcı personel verilmesi şart. aksi takdirde bu görevi bu şartlarda yapacak kişi bulmak zorlaşır. bir de görevli işlemleri sisteminde bu görevi seçmeniz durumunda salon başkanlığı ve gözetmenlik yerine direk bu görev öncelikli olarak çıkıyor. tabi şu da var bina denetim ve cihaz yöneticisi görevini almak için milli eğitim bakanlığı personeli iseniz en az müdür yardımcısı unvanına sahip olmanız gerekiyor. illa bina denetim ve cihaz yöneticisi olmak istiyorum diyorsanız görev almak istediğiniz okulu iyi seçin ve mümkünse salon sayısı az olan bir okul tercih edin. ancak salon başkanı veya gözetmenden 30-40 lira fazla alacağınız bu görevi tercih ederken tekrar düşünün.

kolay gelsin.

Not: Sesimi duymuşlar sanırım. ÖSYM sınavlarında Bina Denetim ve Cihaz Yöneticisi görevlisi takılacak kameraya bağlı olarak değişiyor. Yani artık her okula 1 Bina Denetim ve Cihaz Yöneticisi değil, 1’den fazla Bina Denetim ve Cihaz Yöneticisi görevlisi verilebiliyor.Ayrıca ÖSYM tarafından görevlendirilen hizmetli personel Bina Denetim ve Cihaz yöneticisine yardımcı olması gerektiği ÖSYM Sınav Uygulama Yönergesinde yerini almıştır.

bina denetim ve cihaz yöneticisi görevi” üzerine 6 yorum

  1. Erhan hocam, verdiğiniz bilgiler gerçekten çok güzel, rica etsem, kameranın kurulumu ve sökülmesi hakkında da bilgi verebilir misiniz? Kurulum yaparken usb’i takmak gerekiyor mu? Yoksa kayıt bittikten sonra mı takılması gerekiyor. Şimdiden teşekkürler.

    1. Sınav sonunda kamera kaydını USB aygıtı yuvaya takarak sonlandırmak gerekiyor. Başlangıçta ise sadece açmak yeterli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir