Bir çok teknoloji kullanıcısı için kayıtlı verilerimiz önemlidir. Son günlerde akıllı telefonlar,dijital fotoğraf makineleri vb. sayesinde kendimize ait verilerimiz giderek artmaktadır. Kaybedilmesi durumunda yerine kolayca koyamacağımız önemli verilerimizin bazen silinmesine neden olabiliyoruz. Bu durum eğer yazılımsal bir işlemle yapıldı ise çözümü daha kolay iken fiziksel bir hasar durumunda işler çok daha zorlaşabilmektedir.
Uzun süredir teknoloji ile yakından ilgilenen şahsım dahi bir çok kez veri kaybı ile karşı karşıya kalmıştır. En basitinden üniversite mezuniyet fotoğraflarım halen yok 🙂 Bu yazımda verilerinizi nasıl güvenli bir şekilde saklamanız gerektiğini ve silinen bir usb bellek,taşınabilir disk, sabit disk ve hafıza kartını içindeki verileri nasıl kurtarabileceğimizden bahsedeceğim.
Verilerimizi güvenli bir şekilde saklamak için;
1) Bulut uygulamalar kullanın. Yani internet üzerinde size ücretsiz olarak dosya saklamanıza izin veren Yandisk,Dropbox,Google Drive,Mail.ru,One Drive gibi ürünleri kullanabilirsiniz. Ancak düşük bir ihtimalde olsa bu firmaların kapanması durumunda bilgileriniz yok olabilir. Ayrıca özel dosyalarınızı burada saklamanızı önermem.Neticede dosyalarınızı başka bir bilgisayarda saklıyorsunuz ve o bilgisayarın başka sahipleri de var. Birde her dosyayı kabul etmeyebilir bu uygulamalar.Mp3 veya Exe uzantılı dosyalarda özellikle sıkıntı yaşayabilirsiniz.
2)Dijital fotoğraf makinesi, Akıllı telefon ve Tabletinizde çektiğiniz resimleri videoları mümkünse harici bir taşınabilir ortamda saklamanızda fayda var. Ucuz yollu bir çözüm olan DVD, Usb bellek ya da hafıza kartı kullanabilirsiniz. Ancak benim tavsiyem önemli dosyalarınızı saklamak için mutlaka yüksek kapasiteli bir taşınabilir disk kullanmanızdır. Verilerinizi hızlı bir şekilde depolama imkanı sunan bu diski de evde fotoğraf albümlerini sakladığınız gibi saklayabilirsiniz. Benim en çok kullandığım yöntem bu 🙂
3)Paylaşmakta sakınca görmediğiniz verilerinizi güvenilir bir arkadaşınızda bulundurabilirsiniz. Örneğin filmler,mp3ler ve sosyal ortamda arkadaşlarla çekilmiş bazı fotoları güvenilir bir arkadaşınızda bulundurmanızda fayda var. Şahsen bir çok kez veri kaybı yaşamama rağmen bir çok bilgiyi de bu yöntemle arkadaşlarımdan temin edebildim.
Şimdi gelelim bunların hiç birini yapmadığımıza ve usb bellek,hafıza kartı,tablet,akıllı telefon,taşınabilir disk yada sabit disk’imizden önemli verilerimizin silindiğinde yapacaklarımıza. Bu durumda veri kurtarma programlarına danışmak gerekiyor. Daha önce belirttiğim gibi fiziksel hasar görmemiş ve yazılımsal bir şekilde silinmiş verilerimizi veri kurtarma programları ile kurtarabiliriz. Önemli olan veri kaybına uğrayan cihazın üzerinde fazla işlem yapmamak. Örneğin hafıza kartınızdan bir dosya silindi ve kurtarmanız gerekiyorsa onu telefonunuzdan çıkarın ve kullanmayın. Yada sabit diskinizde bilgileriniz silindi ise format atıp yeniden işletim sistemi kurmayın. Bunlar işleri zorlaştıran durumlardır. Şimdi gelelim veri kurtarma programlarına. Piyasada çok çeşitli veri kurtarma programı bulunmakta olup benim size tavsiye edeceğim ücretsiz ve türkçe desteği olan ve kullanımı basit olan recuva programıdır. Elbette recuva kaybolan verilerinizi %100 kurtaracak diye bir durum söz konusu değil ancak ilk aşamada bu program işinize yarayacaktır. Fiziksel bir hasar gören yada veri kaybına uğramış disk üzerinde yapmamanız gereken işlemi yaptıysanız bu konuda uzman olan veri kurtarma firmalarına başvurmanız gerekecektir.
RECUVA programını buradan indirebilirsiniz.
RECUVA programını kurduktan sonra kurtarmak istediğimiz dosyaların içinde bulunduğu veri depolama birimini bilgisayara takarak programı açıyoruz.
1) Programı açtığınızda aşağıdaki sihirbaz ekranı karşınıza gelecektir. Bu ekrana “Sonraki” butonuna basarak devam etmenizi öneririm. İşimizi baya kolaylaştıracaktır.
2) Bu adımda kaybedip kurtarmak istediğimiz verilerin türünü seçebiliyoruz. Resim kurtaracak isek Resimler’i Video kurtaracak ise Görüntü seçeneğini seçmemiz işimizi kolaylaştır. Diğer dosyalar seçeneğini seçersek silinen gerekli veya gereksiz tüm dosyaları karşımıza getirecektir ve kurtarmak istediğimiz dosyaları seçmemiz zor olacaktır.
3) Bu adıma verileri kaybettiğimiz ortamı seçiyoruz. Burada “Emin değilim” seçeneğini seçerek tüm dosyaları taratırsak işimiz çok uzun sürer. O yüzden benim tavsiyem “Belirli bir yerde” seçeneğine tıklayarak dosyaların silindiği ortamı seçmenizdir.
4) Bu ekranda “Başlat” butonuna bastığımızda silinen veriler taranmaya başlayacaktır. Ancak daha önce bu işlemi yaptığınız halde silinen dosyalarınız bulunamadı ise “Derinlemesine Taramayı Aç” seçeneğini seçerek işlemi tekrar başlatmamız gerekecektir.
5) Veri kurtarma işlemi başladıktan sonra aşağıdaki pencere bir süre ekranda kalacaktır. Bu süre seçtiğiniz ortamın boyutuna ve silinen dosyaların fazlalığına göre değişir.
6) Ve karşımızda silinen dosyalarımız. Bu ekranda “Durum” penceresi altındaki ifadeler çok önemli. Kurtarmak istediğiniz dosyanın adının karşısında durumu “Mükemmel” yazıyorsa o dosyayı %100 kurtarabilirsiniz demektir. Ancak “Kurtarılamaz” ifadesi yazan dosyaları kurtarmak pek mümkün değil. Kurtarmak istediğimiz dosyanın adının önündeki kutuyu işaretleyip “Kurtar…” butonuna basıyoruz.
7) Karşımıza kurtaracağımız dosyanın nereye kaydedileceğini soran bir ekran çıkacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta örneğin C:\ sürüsünden bir şey kurtacak iseniz bu dosyayı yine C:\ sürücüne kaydetmeyin. Bunun yerine D:\ sürücü yada farklı bir sürü seçmenizde büyük yarar var.
8) Ve işlemimiz tamam. 7. adımda dosyanın nereye kaydedildiğini seçtiysek bu kısmı kontrol ettiğimizde dosyamızı kurtarma işlemini tamamlamış bulunuyoruz.
“silinen dosyaları geri kurtarma işlemi” üzerine 5 yorum
Güzel zahmetli bir anlatım olmuş resimler ile de yeterince iyi anlatılmış.
format oncesi şeyleride gosteriyormu bu program
Evet.
Root istiyor, işiniz çok zor.
Silinen dosyaları geri getirme konusunda hem çok başarılı hemde ücretsiz bir insan daha ne isterki paylaşımlar ve derinlemesine bilgilendirmeler için teşekkür ederiz kolay gelsin böyle kaliteli paylaşımların devamını bekleriz.